Denk niet meteen aan zweverige dingen als je ‘yoga’ leest. Het kan je juist helpen anders naar jezelf en de buitenwereld te kijken door yoga regels te volgen.

De buitenwereld kun je niet veranderen

Als het op je werk niet gaat zoals je graag zou willen is het heel verleidelijk om naar je baas, de collega’s of naar iets anders te wijzen. Maar misschien is het wel gewoon je baan waar je niet past. Misschien is het de cultuur of het systeem waarin wordt gewerkt.

Ook al wil je zelf heel graag dat het anders gaat, je blijft te maken houden met externe factoren als mensen. Hoe hard je ook werkt en vecht, die buitenwereld kun je niet veranderen.

Verander dit dus niet in het systeem, maar in jezelf en hoe jij naar de buitenwereld kijkt. Pas als jij anders naar je omgeving gaat kijken, kun je iets anders brengen.

De kunst is om in stressvolle situaties bij jezelf te blijven en te bedenken:

“Wat voel ik en hoe ga ik hiermee om?”

Als je je verdiept in de yogafilosofie ontdek je dat alles waar je al jaren tegenaan loopt en tevergeefs probeert te veranderen, dat die wijze aansluit op de leefregels van yoga.

Yoga regels

Geloof me, het is geen zweverig gedoe

De tien belangrijkste wijsheden uit de yoga helpen je om meer balans en betekenis te vinden in je werk. Yoga is een wetenschappelijk bewezen manier om meer focus en rust in je leven en werk te ervaren. Yoga is veel meer dan alleen wat rek- en strekoefeningen en de Downward Facing Dog.

Yoga is een levensfilosofie die in het hectische leven van vandaag heel waardevol kan zijn, omdat het je ondersteunt bij alle uitdagingen die wel als mens hebben. Je leert er jezelf beter door kennen en brengt meer geluk en balans in je leven en werk.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je nu je yogamatje gaat uitrollen als je in een stressvolle vergadering zit. In een dergelijke situatie heb je veel meer aan de yama’s en de niyama’s.

Wat zijn yama’s en niyama’s?

Yama’s en niyama’s zijn tien leefregels die samen de basis vormen waarop de yogafilosofie is gebouwd. Het zijn morele richtlijnen die je helpen om op een goede manier om te gaan met jezelf en je omgeving.

De yama’s zijn gericht op jouw opstelling tegenover de rest van de wereld, met levenswaarden als geweldloosheid, eerlijkheid, niet stelen, zelfbeheersing en hebzuchtloosheid.

De niyama’s gaan over het verwerven van gezonde innerlijke kwaliteiten zoals zuiverheid, tevredenheid, bevlogenheid, zelfreflectie en overgave.

Het bijzondere is dat alle leefregels met elkaar samenhangen; als je bijvoorbeeld je hebzuchtloosheid kwijtraakt, is de kans groot dat je ook je tevredenheid verliest.

LEES OOK: Mindfulness – Het pad naar innerlijke rust

Stress verminderen met yoga regels

De niyama’s

Zorg voor jezelf

Saucha – zuiverheid

Je houdt je lichaam puur door te focussen op gezonde voeding die je met mate eet. Je geest blijft zuiver als je ver blijft van negatieve emoties als lust, agressie, hebzucht, haat en jaloezie.

Santosha – tevredenheid

Het leven zit soms mee en soms tegen, maar je bepaalt zelf hoe je hiermee omgaat. Je kunt ervoor kiezen om tevreden te zijn met wat je hebt, ongeacht wat er in de buitenwereld gebeurt.

Tapas – bevlogenheid en zelfdiscipline

Door bezig te zijn met spirituele groei en zelfontwikkeling ontwikkel je kracht in je lichaam en geest, waardoor je altijd dichtbij jezelf kunt blijven.

Svadhyaya – zelfreflectie

Zo ben je de beste versie van jezelf. Durf kritisch naar jezelf te kijken; wat gaat er goed, wat gaat er minder goed en hoe kun je daaraan werken? Wees lief voor jezelf, niet hard.

Ishvara Pranidhana – overgave

Als je je realiseert dat je maar een klein onderdeel bent van een groot geheel, lijken grote problemen ineens een stuk kleiner en lukt het beter om te accepteren wat er is.

De yama’s

Zorg voor je omgeving

Ahimsa – compassie

Onthoud jezelf van geweld, zowel fysiek als verbaal. Leef in harmonie met je medemens en jezelf, vanuit positiviteit, liefde, compassie en tolerantie.

Satya – eerlijkheid

Je doet je niet anders voor dan je bent, blijft ver van leugentjes en probeert anderen niet opzettelijk te kwetsen. De crux is om eerlijk en oprecht te zijn tegenover anderen en jezelf.

Asteya – niet stelen

Je kunt spullen stelen, maar ook woorden of gedachtes. BIjvoorbeeld omdat je verlangt naar macht, geld of roem. Deze leefregel helpt je om die verleidingen te weerstaan.

Brahmacharya – zelfbeheersing

Stap niet in de valkuil van losbandigheid en gulzig gedrag. Dan voel je je veel energieker en vitaler.

Parigraha – hebzuchtloosheid

Dingen verzamelen of kopen die we eigenlijk niet nodig hebben is onderdeel van onze cultuur. Train je geest om niet alsmaar meer te willen, maar blij te zijn met wat je hebt.

Zo blijf je kalm

De Corporate Yogi van Judith Manshanden lees je meer tips over hoe je eeuwenoude wijsheden vanuit de yoga kunt gebruiken om je kalmte te bewaren. Met concrete actie (zonder matje) verhoog je je eigen werkgeluk.

Het beste van HELGA direct in je mail? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.