Op je eigen balkon, op pad met een camper of in een strandhotelletje: Iedereen geniet anders van de welverdiende vakantie. Wat vaststaat is dat iedereen wil genieten, relaxen en ontspannen. Helaas kunnen of willen we deze zomer niet allemaal op vakantie. En of je nu wel of niet op vakantie gaat, deze zomer kunnen we overal ontspannen en ik vertel je hoe je dit het beste kunt doen.

We schakelen ons niet uit

We vinden het vaak lastig om goed uit te schakelen. Dat komt doordat voor veel mensen de vakantie het hoogtepunt van het jaar is. Men heeft zo lang uitgekeken naar deze vrije dagen, of je nu hebt gewerkt of gezorgd. Dat zet je onder druk in de vakantieperiode. Zodra de vakantie aanbreekt moet alles ineens geweldig zijn.

Word losser en meer ontspannen

Je wordt losser en meer ontspannen door je verwachtingen te verlagen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe schakel je die verwachtingen uit? Soms zijn ze zelfs onbewust.
Het helpt om minder vooruit te plannen en jezelf pas ’s ochtends af te vragen waar je spontaan zin in hebt. Natuurlijk is een beetje vakantie blues is heel normaal! En je onbewust afvragen na een week vakantie: Is dit alles? is ook normaal. Op dat soort dagen helpt het om bewust te genieten van de kleine geneugten, zoals een heerlijke cappuccino of een geweldig uitzicht.

Wel of niet op vakantie

Let hier op, op vakantie

We moeten niet alles analyseren, beoordelen en evalueren. Zoals je afvragen bijvoorbeeld: “Had ik me het hotel, het strand, de service niet veel beter voorgesteld?” Ten tweede, verwacht niets. Verwacht geen langdurig enthousiasme van je gezin of van jezelf. Heb geen verwachtingen. Niet iedereen hoeft voortdurend blij en uitgelaten te zijn. Laat het komen en gaan.
En vooral een goede mix vinden tussen spanning en ontspanning, enerzijds cultuur, sport, ontdekken en anderzijds lezen of relaxen op het terras.

Zo haal je het vakantiegevoel in huis

Laat je ziel bungelen, laat je gevoel op z’n beloop. Forceer niets. Dit werkt thuis net zo goed als op een hotelvakantie: Zet de wekker uit, trakteer jezelf op een stevig ontbijt en doe iets leuks! Iets waar je die dag zin in hebt, wat op dat moment in je opkomt.
Een knelpunt thuis is het doorbreken van de dagelijkse routine. Doe alsof je in een vakantiehuis bent, waar je het huishouden niet hoeft te doen.
Dus de post even laten liggen, de was even vergeten en de kelder pas uitmesten na de vakantie. Creëer lucht en plezier voor activiteiten zoals het bezoeken van cafés, theaters of stadsdelen die nog niet zo bekend zijn.

Wel of niet op vakantie

Zo wordt je zomer thuis onvergetelijk

Onvergetelijke ervaringen hebben allemaal iets gemeen: Het zijn onderbrekingen waarin we onze wensen vervullen en ons heerlijk vrij voelen. Interessant is dat een spannende reisbestemming of luxe accommodatie niet zo belangrijk is. Een nacht bij het kampvuur en zwemmen in het maanlicht kan net zo adembenemend zijn. Doorslaggevend is het gevoel!

“Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt”

Verleng het vakantiegevoel

Door niet alleen foto’s te maken van de picknick op de zomerweide, maar ook door ze ergens neer te zetten, in het zicht. Of de schelpen van het strand in een glas op je bureau te zetten. Memorabilia zoals deze helpen ons om een ​​beetje ontspanning met ons mee te nemen in het dagelijks leven en om af en toe diep adem te halen, ook in de normale routine.

Welke zomer vergeet jij nooit?

Ik vergeet nooit de allereerste vakantie met mijn jeugdvriendin, zonder ouders. We mochten twee weken in een tent op een camping. Zonder mobiele telefoon uiteraard. Na anderhalve week belde ik mijn moeder en ze was zo blij om mijn stem te horen. En vooral blij dat ik snel weer thuiskwam. In plaats van hiermee in te stemmen, vroeg ik haar of we nog een week langer mochten blijven … Het gevoel van de onbeperkte vrijheid beviel heel goed.

Vertel eens, welke zomervakantie vergeet jij nooit? En ga jij wel of niet op vakantie?

Het beste van HELGA direct in je mail? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.