Goed verzorgde voeten zien er mooi en sexy uit in sandalen. Een podotherapeut weet hoe vrouwen eelt definitief kunnen verwijderen. Een pedicure lakt je teennagels in de mooiste kleuren, maar wat is het verschil en naar wie ga je: Naar de pedicure of podotherapeut?

Wellness voor de voeten

De sandalen en slippers staan al klaar. Alleen onze voeten hebben nog een klein wellness-programma nodig voordat ze aan het buitenseizoen kunnen beginnen. Na maandenlang panty’s en sokken te hebben gedragen, is de huid droog. Eelt heeft zich op de hielen gevormd en een eksteroog kan zeer pijnlijk zijn op de kleine teen. Je voeten hebben last van de jaren, want je voeten worden onder andere bijna onmerkbaar breder, dus laten we ze professioneel behandelen.

Wat is het verschil tussen een pedicure en podotherapeut?

Je voeten worden weer mooi na een bezoek aan een podotherapeut of pedicure. Maar wat is nu het verschil? Iedereen kan zichzelf pedicure noemen, ook podoloog. Ze is primair verantwoordelijk voor het decoreren, verkort nagels, brengt vernis aan, maar verwijdert ook eelt en likdoorns. Podotherapeut is een medisch beroep met een opleiding van twee jaar. Het behandelt problematische voeten van bijvoorbeeld diabetici en de ziektekostenverzekering betaalt ervoor. Elke vier tot zes weken is een goed ritme om je voeten professioneel te laten verzorgen. De specialist verwijdert het eelt met de scalpeltechniek in plaats van het eraf te slijpen. Het resultaat duurt dus langer. Wil je dit zelf doen, dan is het beter om een ​​papieren vijl te gebruiken in plaats van een metalen vijl en de toplaag elke twee weken een beetje te verwijderen. Vervolgens regelmatig een crème aanbrengen, anders is de harde huid heel snel terug.

Kan ik zonder verwijzing naar een podotherapeut?

Een bezoek aan de pedicure of podotherapeut is zonder een verwijzing van een (huis)arts mogelijk. Dit wordt ‘Directe Toegankelijkheid Podotherapie’ (DTP) genoemd. Sinds 2012 is het mogelijk om zonder verwijzing van een huisarts of specialist een afspraak te maken.

Wat kost een behandeling bij een podotherapeut?

Een behandeling bij een podotherapeut kost ongeveer 25 euro. De vergoeding die je via een aanvullende verzekering krijgt, varieert meestal van 50 tot 1.000 euro per jaar. Dit kan dus een behoorlijk verschil maken in het aantal behandelingen dat je vergoed kunt krijgen.

Wat vergoed de zorgverzekering voor een pedicure of podotherapeut?

Hoeveel een aanvullende zorgverzekering vergoedt voor pedicure of podotherapie verschilt enorm per verzekeraar. De meeste verzekeraars vergoeden een vast bedrag per jaar dat kan variëren van 50 tot 1.000 euro. Hierbij geldt doorgaans: hoe hoger de vergoeding, hoe duurder de verzekering.

Let op: Enkele verzekeraars vergoeden een hoger bedrag wanneer je reuma of diabetes type 2 hebt dan wanneer je om een andere redenen gebruik maakt van pedicure of podotherapie. Daarnaast stellen enkele verzekeraars nog een maximum aan het aantal behandelingen per jaar. Dit kan variëren van 6 tot 14.

Wat wordt niet vergoed van de pedicure?

De meeste verzekeraars stellen voorwaarden aan de pedicure of podotherapeut waar je naartoe gaat. Deze eisen verschillen per verzekeraar. In de voorwaarden van je zorgverzekering kun je vinden over welke certificaten de behandelaar moet beschikken of bij welke vakgroepen deze aangesloten moet zijn. Ga je naar een pedicure of podotherapeut die niet aan de voorwaarden van je zorgverzekeraar voldoet, dan krijg je geen vergoeding.

Verder vallen zaken als orthopedische schoenen meestal niet onder de dekking voor podotherapie of pedicure. Een enkele verzekeraar vergoedt in deze dekkingscategorie wel steunzolen.

Is een aanvullende verzekering voor podotherapie zinvol?

Of het loont om een aanvullende verzekering met een vergoeding voor podotherapie af te sluiten, hangt onder meer af van hoeveel behandelingen je verwacht nodig te hebben. Een behandeling bij een podotherapeut kost ongeveer 25 euro. De vergoeding die je via een aanvullende verzekering krijgt, varieert meestal van 50 tot 1.000 euro per jaar. Dit kan dus een behoorlijk verschil maken in het aantal behandelingen dat je vergoed kunt krijgen.

Voet problemen door diabetes

Als je diabetes hebt, kun je problemen krijgen met je voeten. Vooral wondjes aan de voeten komen veel voor. Je kunt voetproblemen voorkomen door goed voor je voeten te zorgen en ze vaak te controleren.

Wat is een diabetische voet?

De diabetische voet is een verzamelnaam voor verschillende voetproblemen:

  • droge voeten of kloofjes
  • minder gevoel, tintelingen of pijn
  • vaak koude voeten
  • verkleuringen aan tenen of voeten
  • wonden en zweren (ulcera)
  • charcotvoet

Meer informatie over diabetische voeten lees je hier.

voetproblemen
Bron: Dvn.nl
pedicure of podotherapeut
Pin de tips!

Het beste van HELGA direct in je mail? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.