Een bekende Nederlander vertelt eindelijk hoe wij ons al jaren voelen: Kut! Caroline Tensen doet in een documentaire op Videoland een boekje open over haar eigen overgang. Haar ervaringen, die uiteindelijk zorgden voor een depressie. Ze vertelt openhartig over deze hel. Ook andere vrouwen komen aan het woord over hun ervaringen. Zo herkenbaar!

Herkenbaar voor iedere vrouw die er middenin zit

Door haar verhaal op deze manier te delen, hoopt Caroline anderen te kunnen helpen. “Ik voelde me tijdens die overgang zo eenzaam, omdat ik het buiten mijn directe omgeving met niemand durfde te delen. Ik schaamde me ervoor dat ik ‘zo’n vrouw’ was, maar later zag ik in hoe belachelijk dat eigenlijk was. Ik denk dat heel veel vrouwen dat hebben, en dat zou niet moeten. Ik vind dat erover gesproken moet worden zonder lacherig te doen, want het is allesbehalve lachen.”

“Ik liep met mijn ziel onder mijn arm.” Als haar man ’s ochtends naar zijn werk ging, zocht Caroline haar toevlucht bij haar dochter Charlotte.

https://www.instagram.com/accounts/login/?next=/p/CSmyF5fNIgd/

De eerste symptomen van de overgang

Je menstruatie komt niet terug, terwijl je niet zwanger bent. Typische overgangsklachten als opvliegers, slecht slapen, stemmingswisselingen, droge huid en droge vagina komen ook voor. Hoewel Caroline juist zat te wachten op die opvliegers, en ze niet kreeg, zijn ze over het algemeen wel de eerste tekenen.

Geen goed nieuws over die opvliegers

Over het algemeen verdwijnen ze binnen twee jaar na de menopauze (je laatste menstruatie), maar ook hier zijn de verschillen groot. Sommige vrouwen hebben slechts enkele maanden opvliegers (de bofkonten) terwijl een klein deel tot wel tien jaar na de menopauze opvliegers blijft houden. Leuk!

De documentaire ‘Het verboden woord’ is exclusief te zien op Videoland.

Het beste van HELGA direct in je mail? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.