Dit bericht kan affiliate links bevatten. Lees de disclaimer voor meer informatie.

Op 1 oktober start het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren vele activiteiten rondom het jaarthema Aan het werk. Naast fietstours, kinderprogramma’s, lezingen en festivals zijn er ook workshops, voor iedereen die graag de handen uit de mouwen steekt. Leer alles over het verleden door zelf aan de slag te gaan met activiteiten door het hele land.

Ontdek gisteren, begrijp vandaag

Geschiedenis is altijd aanwezig, maar moet wel verteld, aangevuld, genuanceerd en gedeeld worden. Vanuit het verleden kun je het heden beter begrijpen en zo ook een beter begrip vormen van jezelf, je eigen achtergrond of omgeving. Begrip leidt tot inzicht, nuancering en mogelijk een andere kijk op de wereld.

Zeker in deze vreemde tijd, waar bepaalde gebeurtenissen uit het verleden aangehaald worden. Soms gebaseerd op feiten, maar meestal niet. Leer de geschiedenis te begrijpen in talloze historisch geïnspireerde workshops: Maak het zelf (mee).

Thema van de Maand van de Geschiedenis 2021

Net als Michelangelo

Ei-tempera is een emulsieverf, gebaseerd op onder andere eigeel. Michelangelo, Da Vinci en andere grote namen uit de Renaissance gebruikten ei-temperatechnieken voor fresco’s, voordat deze verf door de opkomst van olieverf in de vergetelheid raakte. Tijdens deze workshop leer je alles over ei-tempera en maak je natuurlijk je eigen meesterwerkje.
Breda, Het Gele Huis in Princenhage. 1, 15 en 28 oktober.
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/hetgelehuisinprincenhage

Ambachtsman (m/v)

Word een echte ambachtsman of -vrouw in het Zuiderzeemuseum. Je kunt leren touwslaan, je vlecht je eigen mezenmandje of maakt een tasje van zeil. Voor wie goed tegen hitte kan is er ook een workshop smeden, waarbij je een spijker of hoefijzer maakt. Natuurlijk neem je je eigen werkstuk aan het eind van de dag mee naar huis.
Enkhuizen, Zuiderzeemuseum. 3 en 10 oktober.
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/zuiderzeemuseum

Lino snijden

De kunstenaars en architecten van de Amsterdamse School staan bekend om hun grote liefde voor het ambacht. Ze maakten bijvoorbeeld veel gebruik van grafische technieken voor het maken van affiches, posters, boekomslagen en prenten. In deze workshop ga je aan de slag met de linosnede, waarbij je leert over druktechnieken en basisvaardigheden. Hoe ga je om met licht en donker? En hoe breng je gelaagdheid aan? De prachtige architectuur van het omringende Dageraad-complex biedt volop inspiratie!
Amsterdam, Museum Het Schip. 9 en 30 oktober.
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/museumhetschip

Zigzagboek

Een leporello, ook wel harmonicaband of zigzagboek genoemd, is een eenvoudige bindwijze waarop je tal van variaties kunt uitvoeren. Zo kun je er bijvoorbeeld een vensterboekje, sterboek of flagbook van maken. Zodra je aan de slag gaat ontdek je steeds meer mogelijkheden en doe je een goede basis op voor boekbinden.
Breda, De Bredase Maand van de Geschiedenis. 13 oktober.
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/bredasemaandvandegeschiedenis

IJzertijd

Zou jij overleven in de IJzertijd? Kom erachter tijdens een dag in de ijzertijdboerderij in Wekerom met allerlei activiteiten, zoals weven, sieraden maken en hout bewerken. Ook kun je als een echte archeoloog op zoek naar scherven of meelopen met de boswachter. Voor jong en oud.
Wekerom, IJzertijdboerderij. 16 oktober.
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/culturaerfgoed

Van schaap naar shirt

Weet jij wat er allemaal bij komt kijken om jouw t-shirt of spijkerbroek te maken? Welke oude ambachten zijn hiervoor nodig en hoe ziet het maakproces eruit? Tijdens deze workshop voor het hele gezin leer je alles over de totstandkoming van kleding en ga je natuurlijk aan het werk: met punniken, breien en weven.
Arnhem, Erfgoedcentrum Rozet. 16 oktober.
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/erfgoedcentrumrozet

LEESTIP: Dagjes weg? Dit is het beste eten voor onderweg

Fietstours en wandelingen

Naast voorstellingen, workshops, lezingen en festivals zijn er ook fietstours en wandelingen. Trek je goede schoenen en je poncho aan en ga eropuit!

Van wierde naar wierde

Ontdek hoe natuur en mens door de eeuwen heen vormgaven aan Middag-Humsterland, het oudste cultuurlandschap van Europa. Overal in het landschap zijn overblijfselen uit het verleden te herkennen. Fiets onder leiding van een enthousiaste gids van wierde naar wierde.
Ezinge, Museum Wierdenland. 1 t/m 31 oktober. 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/museumwierdenland 

Dorpsfabriek

Vroeger had bijna ieder dorp wel een fabriek. Vaak een melk- of boterfabriek en op het Drentse platteland kwam je zelfs een wasknijperfabriek tegen. Volg de fietsroute ‘Dorpsfabriek’ en luister onderweg naar de verhalen over vijf voormalige fabrieken in de gemeente Aa en Hunze.
Drenthe, Drents Archief. 1 t/m 31 oktober. 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/drentsarchief 

Ommeland

Oude strokartonfabrieken, geploegde akkers, vissersboten en arbeidershuisjes: in heel Groningen vind je stille getuigen van arbeid. Op eigen gelegenheid volg je vier verschillende fietsroutes door het Ommeland; een vijfde gaat dwars door de stad Groningen. De routes zijn zo’n veertig kilometer lang. 
Groningen, Groninger Archieven. 1 t/m 31 oktober. 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/groningerarchieven 

Streetart en industrie

Volg een streetarttour in Breda die speciaal in het teken staat van ‘Aan het werk’. Een gids toont je de muurschilderingen en vertelt de bijzondere verhalen erachter. Of fiets mee met Prins Carnaval van Bosuilendorp Joep of geschiedenisleraar Rini langs de hoogtepunten van industriestad Breda, met markante verhalen uit verleden én heden.
Breda, De Bredase Maand van de Geschiedenis. diverse data in oktober.
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/bredasemaandvandegeschiedenis

Diamanten van Zuid

De Diamantbuurt in het Amsterdamse Plan Zuid van architect Berlage ontleent zijn naam aan de vele diamantwerkers die hier in de jaren twintig neerstreken. Deze buurt vol ‘arbeiderspaleizen’ werd vormgegeven door architecten en kunstenaars van de Amsterdamse School. Wandel mee en bewonder de vele decoraties, sculpturen en fantasievolle gevels.
Amsterdam, Museum Het Schip. 2 en 16 oktober. 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/museumhetschip 

Werk in Kampen

Iedere zaterdag in oktober wandel je mee met een themastadswandeling over werk in Kampen. Ontdek zo alles over de textielindustrie van deze stad, het industriële erfgoed en het sigarenmakerskwartier. Maar ook de Kamper vakbondsbeweging komt voorbij en de vroege sociale woningbouw. 
Kampen, cultuurZIEN. 2, 9, 16, 23 en 30 oktober. 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/cultuurzien 

Reuzenarbeid

Het project Reuzenarbeid brengt de bouw van het moderne Nederland in de negentiende eeuw in beeld. In deze tijd werden reuzenwerken verricht waarmee ons land werd klaargestoomd voor de toekomst: spoorwegen, kanalen, sluizen en bruggen werden aangelegd. In oktober neem je deel aan meerdere fietstochten over deze projecten, in vijf provincies.
Noord-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Gelderland en Utrecht, Reuzenarbeid. Diverse data. 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/reuzenarbeid

De leukste kinderactiviteiten in de Maand van de Geschiedenis

Naast fietstours, workshops, lezingen en festivals zijn er ook kinderactiviteiten, voor uiteenlopende leeftijdscategorieën. Met deze activiteiten beleven kinderen een leuke dag én steken ze ook nog iets op over het verleden.

Papier scheppen

Van oude boeken uit het boekencafé ga je nieuw, handgeschept papier maken. Met afbeeldingen, knipsels, mooie woorden en vloeipapier geef je er eigen kleur aan en maak je je eigen papier, om op te schrijven of als kunstwerkje voor aan de muur. Natuurlijk mag je je zelfgemaakte papier meenemen naar huis. 
Arnhem, Arnhems Boekencafé Libertas. 23 oktober. 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/arnhemsboekencafelibertas  

Watersnood 

In het Watersnoodmuseum leer je alles over de Watersnoodramp van 1953 en ontdek je hoe belangrijk het is dat we ons land beschermen tegen water. En hoe we dat doen leer je tijdens workshops dijken bouwen en zinkstukjes maken. Deze zinkstukken werden (in het groot) gebruikt om dijkgaten te dichten. 
Ouwerkerk, Watersnoodmuseum. 19, 21, 26 en 28 oktober. 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/watersnoodmuseum  

Zaklamptour 

Als je wel eens in Utrecht komt, heb je hem vast wel eens gezien: de Domkerk. Wat een werk moet het zijn geweest om deze gigantische kerk te bouwen! Hoe deden ze dat? Hoe kwamen ze zo hoog? Hoe bleven de stenen daarboven zo goed zitten? Tijdens een spannende zaklamptour in het donker leer je er alles over. 
Utrecht, Domkerk. 21 oktober. 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/domkerk  

Expeditie-postzegel 

Ga aan het werk in het Noord-Hollands Archief! Je kunt aan de slag met een echte negentiende-eeuwse drukpers van de Haarlemse drukkerij Joh. Enschedé. Of maak je eigen expeditie-postzegel! Echte avonturiers kunnen ook nog op schattenjacht in de oude Janskerk. 
Haarlem, Noord-Hollands Archief. 23 oktober. 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/noordhollandsarchief  

Weeskinderen 

Gelukkig zijn in Nederland bijna geen weeskinderen meer, maar tweehonderd jaar geleden was dit wel anders. Veel weeskinderen werden naar een weeshuis gebracht, bijvoorbeeld in Veenhuizen. Daar werden ze aan het werk gezet in de spinnerij om geld te verdienen. Je ontdekt het leven van weeskinderen in die tijd in het Drents Archief. 
Assen, Drents Archief. 24 oktober. 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/drentsarchief  

Soldatenwerk 

In Fort Pannerden ontdek je hoe het was om soldaat te zijn op een fort. De verschillende locaties worden uitgelicht met miniworkshops. Hoe zorg je voor een goed geolied fort met ruim tweehonderd soldaten? 
Doornenburg, Fort Pannerden. 27 oktober 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/fortpannerden  

Soldatenwerk 2 

Ga aan het werk als militair in het Marinemuseum. Test je skills met spelletjes, stap aan boord van een echte onderzeeboot en mijnenveger en ontmoet echte militairen tijdens de Marine Roadshow. Ondertussen leer je alles over de Koninklijke Marine. 
Den Helder, Marinemuseum. 16 t/m 31 oktober. 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/marinemuseum  

Hoe word je archeoloog? 

Ben jij benieuwd naar het beroep van archeoloog? Ontdek er dan alles over tijdens een workshop. Je proeft aan het vak door zelf aan de slag te gaan en wordt daarin begeleid door een echte archeoloog die je alles kan vertellen over zijn bijzondere werk.  
Ede, Cultura Ede. 13 oktober. 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/culturaerfgoed  

Blauwdruk maken 

Blauwdruk is een oude techniek om kopieën te maken door middel van licht. Dit kan op papier, maar bijvoorbeeld ook op stof. Drukkers gebruikten deze techniek meer dan honderd jaar geleden heel vaak. Bij de Groninger Archieven bewaren ze veel van die mooie blauwdrukken. Die ga je eerst bekijken. Daarna ga je zelf aan de slag met een mooie blauwdruk, die je in een echte archiefdoos mag meenemen naar huis! 
Groningen, Groninger Archieven. 20 oktober. 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/groningerarchieven  

Treinspeurtocht 

Ga op het Werkterrein Utrecht Maliebaan tijdens een spannende speurtocht op zoek naar verdwenen beroepen. Zo kom je bijvoorbeeld de depotchef tegen, een tractieopzichter en een seinhuiswachter.  
Utrecht, Spoorwegmuseum. 1 t/m 31 oktober. 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/spoorwegmuseum  

Parachute 

De tentoonstelling ‘Marechaussees van Oranje’ laat zien voor welke keuzes marechaussees kwamen te staan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Uitwijken naar Engeland om van daaruit de Royal Air Force te dienen? Voor de Duitse bezetter werken? Opstappen? In oktober kun je elke woensdagmiddag een workshop volgen waarbij je je eigen parachute maakt.  
Buren, Marechausseemuseum. 6, 13, 20 en 27 oktober. 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/marechausseemuseumburen  

Programma van de Maand van de Geschiedenis 2021

De complete agenda is te bekijken op: www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda

Over de organisatie

Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2021 voor de tiende maal de Maand van de Geschiedenis, die haar achttiende editie beleeft. Het Fonds voor Cultuurparticipatie is investeerder van de Maand van de Geschiedenis. Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met verschillende partnerorganisaties. De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.

LEESTIP: Online geld verdienen – hoe pak je dat aan?

Maand van de geschiedenis pinafbeelding

BRON: Openluchtmuseum

Het beste van HELGA direct in je mail? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.