Steeds meer mensen kopen een camper. Wie niet wil kopen, kan ook een camper huren, maar er liggen een aantal kleine valstrikken op de loer bij het huren van een camper. Het loont daarom de moeite om de huurovereenkomst goed te checken.

De vrijheid voelen

Al enkele jaren gaan wij op vakantie met een camper en we hebben er dan ook al vele ‘uitgeprobeerd’. We zijn gestart met een oudje, een camper van 20 jaar oud en dus niet al te duur. De reden hiervoor was dat we niet al onze spaarcenten wilden steken in iets waarvan we niet zeker wisten of het ons ging bevallen. Het leek ons geweldig (en dat is het achteraf ook), maar we hadden geen enkele ervaring met een camper. Huren was destijds nog niet echt een optie.

De voordelen van een camper

Zeker nu, in deze pandemie, is het ideaal om wel op pad te kunnen, zonder dat je met veel mensen in aanraking komt. We gaan er dus nog steeds regelmatig op uit, ook tijdens corona.

Een ander voordeel is dat je altijd je huisje bij je hebt en dat je zonder iets te hoeven opzetten of installeren, alles binnen handbereik hebt. Je stopt op een mooie plek, zet een bakkie koffie terwijl je partner de stoelen klaarzet, en genieten maar.

Bijrijders kunnen veel comfortabeler meereizen, zoals kleinkinderen die tijdens de reis makkelijker een spelletje bij de tafel kunnen doen dan achterin een auto bijvoorbeeld.
Het aantal plekken waar je kunt verblijven met een camper is veel groter. Het is in veel landen namelijk toegestaan om te wild kamperen en je hebt keus uit duizenden camperplaatsen, die vaak ook nog gratis zijn. Je bent met een camper op een camping uiteraard ook altijd welkom.

Hoewel ik nog veel meer voordelen van een camper kan noemen, wil ik het eerst bij deze laatste laten: Je bent zo klaar! Eenmaal op plaats ben je in een mum geïnstalleerd en omgekeerd. De drempel om even een weekendje of nachtje weg te gaan, of om ergens maar één nacht te blijven, is ontzettend laag. Je bent zo weer onderweg.

Een camper kopen of huren

De laatste jaren is ons opgevallen dat er steeds meer mensen voor kiezen om met een camper op stap te gaan. Vrienden van ons lijkt het ook geweldig, maar we hebben ze geadviseerd eerst een camper te gaan huren. Door te huren kun je er eenvoudig achter komen of het bij je past, en of je het inderdaad zo leuk vindt als het lijkt.

Om een camper te huren zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Ik heb ze voor je op een rij gezet.

Is het de moeite waard om in het buitenland te huren?

In Nederland is ongeveer 130 euro per dag huren goedkoop in vergelijking met andere Europese landen. In Scandinavië kosten vergelijkbare modellen al snel twee keer zoveel. Kroatië, Zwitserland en Ierland zijn ook duur.

Particuliere verhuurder of verhuurbedrijf, maakt dat verschil?

Ja. Bij verhuurbedrijven zijn de campers technisch nagekeken en bij calamiteiten, zoals pech, zal er een vervangwagen worden geregeld. Bij particuliere campers daarentegen zijn van alle gemakken voorzien, zoals kook- en serviesgoed, beddengoed of een fietsenrek achterop. In het andere geval moet hiervoor worden betaald.

Welke verzekering is zinvol?

Een verzekering voor het voertuig en een voor overige schade, zoals aansprakelijkheid. Voertuig- en aansprakelijkheidsverzekeringen maken bij veel aanbieders deel uit van het verhuurpakket, maar vaak hebben deze alleen betrekking op een basisbescherming.

Wat is er nog meer nuttig?

Vaak hebben huurders een hoog eigen risico in de basisbescherming: in Europa vaak 1.200 euro, in Noord-Amerika vaak 5.000 dollar. Als er schade is, is deze meestal kleiner. Voor huurders betekent dit: alles moet betaald worden. Daarom is een verzekering met geen eigen risico zinvoller. Een prijsvergelijking is hier echt de moeite waard. Deze toevoeging hoeft uiteraard niet bij de verhuurder te worden geboekt.

Is een extra aansprakelijkheidsverzekering aan te raden?

Ja! Vooral in Canada en de VS. Daar zijn inclusieve dekkingsbedragen van $ 10.000 tot $ 30.000 erg laag. Twee miljoen euro is aan te raden. Bij het huren in Nederland komt 1 miljoen euro of 15 miljoen euro voor persoonlijk letsel veel voor.

Wat is belangrijk bij het boeken?

De creditcard. Het moet op de naam van de hoofdbestuurder staan. Check voordat je op reis gaat hoe hoog je kredietlimiet is, want bij verhuur dient de borgsom contant of per creditcard te worden gestort.

Belangrijk: hoe wordt de borg terugbetaald? Bij voorkeur per creditcard, anders heb je op de terugreis veel contant geld bij je. En zelfs als de borg op de creditcard alleen maar wordt geblokkeerd, dus niet wordt geïnd, vermindert dit wel de kredietlimiet. Daarom kan een tweede creditcard handig zijn.

Hoeveel is de borg?

Verhuurders rekenen doorgaans tussen de 1.200 tot 1.500 euro voor de borg.

Wat zijn service kosten?

Dit zijn kosten die je betaald voor zowel de uitleg van het voertuig als de basisuitrusting (gas, elektriciteit, enz.). Meestal is dit 130 euro.

Let op: De service kosten zijn exclusief de schoonmaak na teruggave. Als een camper niet bezemschoon wordt opgeleverd, worden er forse schoonmaakkosten in rekening gebracht. Het is vooral hoog als het toilet niet geleegd is.

Moet je in het buitenland extra kosten verwachten?

Ja. Naast de ‘prep fee’ (servicekosten) zijn in veel landen ook kosten verschuldigd voor de eerste vulling met propaan of het navigatiesysteem. Je kunt hiernaar het beste voor het boeken informeren.

Wat te doen als er voor of tijdens de reis schade wordt geconstateerd?

Als de overdracht van de huurcamper nog niet heeft plaatsgevonden, controleer zelf de camper van binnen en buiten en laat dan de eventuele schade in het overgave protocol noteren, anders loopt de borgsom risico. Zeker als de camper wordt ingeleverd bij een ander station. In de meeste verhuurcontracten staat dat de borg alleen wordt terugbetaald als de camper bij oplevering bezemschoon, met volle brandstof- en lege afvalwater-tank én onbeschadigd wordt ingeleverd.

Is de normale inboedelverzekering van toepassing als er iets kapot gaat of wordt gestolen uit de camper?

Nee. De inboedelverzekering wordt beschouwd als ‘externe verzekering’ op vakantie, maar alleen voor spullen die in gebouwen staan. Dit geldt niet voor campers.

Zijn huisdieren toegestaan?

Dat hangt af van de verhuurder. Slechts enkelen laten dit toe. Het is belangrijk om hier vooraf naar te informeren, anders worden er hoge schoonmaakkosten in rekening gebracht.

Kun je op vakantie met een camper tijdens corona?

Voorheen was het vanzelfsprekend dat we overal in Europa veilig en onbezorgd konden reizen. Helaas is dit nu niet aan de orde. Momenteel zijn er nog veel landen die de grenzen hebben gesloten. De website www.nederlandwereldwijd.nl geeft je ook komende zomer actuele reisinformatie vanuit de Nederlandse overheid. Kijk dus regelmatig op de deze website. 

In tegenstelling tot kamperen in een tent of caravan heeft een camper alle sanitaire voorzieningen in huis. Dit maakt kamperen met de camper een goede keuze voor een veilige reis! 

Waar kan ik een camper huren?

Tik de zoekterm ‘camper huren’ in op Google en je vindt tal van bedrijven. Om er eentje te vinden is dus niet het probleem. Waar je dan vervolgens op moet letten zijn bovenstaande punten!

Ik wens je veel plezier bij je komende (camper) vakantie. Waar gaat de reis naartoe?

Pin de tips!
Het beste van HELGA direct in je mail? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.