Hoe goed zijn maagzuurblokkers eigenlijk en brengen ze schade aan? En kun je het verloop van de corona ermee verergeren? Een interview over brandend maagzuur met een internist over de juiste therapie.

Wie wordt het meest getroffen door brandend maagzuur?

Over het algemeen heeft ongeveer een kwart van de Nederlandse bevolking er last van, vrouwen vaker dan mannen. Hoewel de intensiteit afneemt met de leeftijd, neemt de schade aan de slokdarm toe.

Maagzuurblokkers behoren tot de meest voorgeschreven medicijnen. Zijn ze allemaal goed?

Ja, je kunt zonder aarzelen alle op de markt verkrijgbare medicijnen gebruiken, alleen het effect kan verschillen. H2-receptorblokkers* moeten daarentegen worden vermeden. Ze remmen de vorming van maagzuur in veel mindere mate en verliezen zelfs hun effectiviteit als ze regelmatig worden ingenomen.

* H2-receptorblokkers zijn een type maagzuurremmers, medicijnen die de afgifte van maagzuur remmen. H2-antagonisten doen dit door een binding aan te gaan met H2-receptoren in de maagwand. H2-receptoren worden normaal geactiveerd door histamine of gastrine. Ze kunnen toegepast worden bij klachten als zuurbranden en maagzweer, maar pakken de oorzaak van deze klachten niet aan. BRON: Wikipedia

Hoe lang kun je ze nemen?

Het hangt af van de ernst en het verloop van de ziekte waarvoor je ze slikt. Sommige mensen moeten het een leven lang slikken. Normaal gesproken vier tot acht weken en dan afhankelijk van de behoefte.

“De beste en meest natuurlijke remedie tegen brandend maagzuur is en blijft een gezonde levensstijl”

Klopt het dat maagzuurblokkers het risico op het ontwikkelen van een ernstig coronavirus kunnen vergroten?

Dit is niet afdoende wetenschappelijk opgehelderd. Dit verband werd aangetoond in een Koreaans onderzoek, maar de onderzoekers konden de oorzaak niet bewijzen. Op deze manier kregen maagzuurremmers ook bijwerkingen als dementie en osteoporose toegewezen, die dan in een vervolgonderzoek niet meer op te sporen waren. De beste en meest natuurlijke remedie tegen brandend maagzuur is en blijft een gezonde levensstijl.

Dat betekent?

Houd een normaal gewicht. Drink niet vaker dan twee keer per dag koffie en bruisend water en beweeg minimaal 30 minuten per dag. Slapen op de linkerzij en een licht gehoekte lighouding: Dit kan het voorkomen, evenals een bewuste buikademhaling.

Het beste van HELGA direct in je mail? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.